tiistai 16. kesäkuuta 2015

Onnin entistä elämää

Melkein ensimmäisestä päivästä lähtien olen yrittänyt googlettaa Onnin nimeä ja vaikka sun mitä, joka kerran tuloksetta. Halusin tietää millainen se on ollut "entisessä elämässään". Juttelin sitten Tanjan omistajan Annen kanssa huhtikuun viimeisenä päivänä, että täytyy taas ottaa asiaksi ja yrittää googlettaa uudestaan. Illalla istahdin tietokoneen ääreen ja kirjotin hakukenttään "Senek", ei mitään. Yritin "Seneka", ei taaskaan mitään. En muista millä hakusanoilla loppujen lopuksi yritin, mutta eteen ponnahti video, jonka otsikko oli "6-letni wal. Seneka kl. N (182 cm w klebie :-)". Klikkasin videon auki ja hymy nousi kasvoille, kun näin että Onni 6v. hyppää kisoissa n. 100-110cm luokkaa! :) Katsoin videon pari kertaa alusta loppuun ja yritin varmistaa, että sukat on paikallaan ja läsi päässä, Se oikeasti oli Onni! Suorastaan ryntäsin äidin luo ja pyysin tulla katsomaan mitä löysin.

Jos video ei näy, klikkaa tästä. Tuo on se kyseinen video minkä löysin.

Jätin videoon kommentin, kerroin omistavani hevosen nykyään ja kysyin jos lataaja tietäisi kuka Onnilla ratsastaa. Vastaus tuli melko pian: videon lataaja ratsutti Onnia 2,5 vuotta, kisasi sillä 120-130cm luokkia esteillä ja voitti koulukisoissa! Innoissani vastasin ja pyysin sähköpostia tai facebookia, jos saisin kysyä lisää kysymyksiä.

Elefantti palkintojenjaossa :D
Kyseinen nainen, Magdalena, alkoi ratsuttaa Onnia sen ollessa 5v, kukaan muu ratsuttaja/ammattilainen ei ollut kouluttanut sitä. Onni oli ollut todella raskas ja vahva, ja sen kanssa oli hankala työskennellä. Sitä ei ollut koulutettu kunnolla sen ollessa 3,5-4 vuotias. Se oli vienyt omistajaansa estekisoissa minne tykkäsi ja heittänyt tämän radalla kahdesti alas, koulukisoissa se hyppäsi kouluaitojen yli. Magdalena ratsutti Onnia melkein 3 vuotta, esteitä ja koulua kisaten, koulua he menivät tasoilla L, R, N ja osa C:stä (Jos joku tietää näistä jotain, haluaisin kovasti tietää mitä näiden tasojen radat voi sisältää). Hyvän työn hän on tehnyt, sillä hevonenhan on aika makea nykyään!

Syyskuussa 2011 (6v)
Kuten kuvasta näkee, Onni on ollut tuolloin hoikka (noissa maissa tapana vissiin pitää hevoset aika solakoina), mutta eihän se ole läheskään niin surkeassa kunnossa, kun meille tullessaan. Kun Onni lähti Magdalenalta, se myytiin vaihtajalle/kauppiaalle, joka myi sen toiselle vaihtajalle/kauppiaalle. Magdalena sanoi, ettei tiedä mihin se sitten joutui. Jotenkin mulla on semmonen mielikuva, että ihmiset eivät ole pärjänneet Onnin kanssa ja ovat siksi mahdollisesti vähentäneet ruokintaa (ettei se jaksaisi pelleillä) ja ehkä sitten myyneet sen eteenpäin. Onnin nimihän oli ennen Seneka, mutta on muutettu jossain vaiheessa nimeen Senek, onko sitten saatu paremmin myytyä, jos sillä on ollut huono maine.. :D Kesällä 2014 Onni oli taas jollain kauppiaalla ja sieltähän se sitten tulikin meille.



Eläinlääkärin tarkastuksessa (ennen kun ostettiin hevonen) sanottiin, että oej:n puikkoluu on luultavasti joskus murtunut ja tähän sain Magdalenalta varmuuden. Siinä oli ollut pieni murtuma, joka ilmeisesti leikattiin eikä ole vaivannut enää sen jälkeen. Ei tiedetä miten se tuli, yhtäkkiä joulukuussa 2011 hevonen säästi jalkaa (ei ontunut) ja käveli hyvin jäykästi.



Kaksi ylempää kuvaa, joistain mestaruuskisoista vuonna 2011 ("Akademickie Mistrzostwa Polski Wrocław 2011"), joista ilmeisesti (minun googlettamilla tiedoilla ja google kääntäjän voimalla) tuli hopeaa. :)




Osaan kyllä kuvitella Onnin hankalana, sen kanssa täytyy olla jämäkkä. Täytyy kuitenkin osata erottaa sen huumori ja testailu/pelleily toisistaan. Kyllähän se meille tullessaan heitti maastolenkeillä melkein joka kerralla ympäri, kun alkoi saamaan voimaa ja energiaa. Käännöksen yhteydessä tuli sitten yleensä pukki ja pientä pystyynhyppimistä. Ensimmäisissä koulukisoissa se pelleili kesken radan. Nykyään menee jo paremmin, eikä 'ongelmia' ole yhtään niin paljon. Monet tutut kyllä katsovat silmät pyöreinä, kun kerron miten Onni on heittänyt ennen omistajaansa selästä: "Se on niin kiltin olonen".. :D



Olen pyytänyt, jos olisi mahdollista saada Onnin entisen omistajan sähköpostia tai jotain (jos semmoista hänellä on), jotta voisin kysyä jotain muita pikkukysymyksiä Onnin nuoruusvuosista. Esim. koska se on ruunattu tai löytyykö varsakuvia. :D Katsotaan mitä saan vastaukseksi.

Postauksen kuvat kaikki Magdalenalta, joten kiitos hänelle siitä! Sain luvan julkaista ne blogissa. :)

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka hienoa, miten sait selvitettyä jo noinkin paljon taustoja! Itseäni kiinnostaisi myös tietää poniystäväni nuoruusvuosista, mutta etsinnät eivät ole vielä tuottaneet tulosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinas kyllä mullakin usko loppua, kun ei mitään löytynyt.. Etköhän säkin jonain päivänä jotain löydä! :)

      Poista