torstai 23. kesäkuuta 2016

Eläinlääkäreiden palveluita kuluttamassa

Hyviä ja huonoja uutisia. Hyvät uutiset ensin, jotta voin sitten rauhassa jaaritella huonot. :D
Saaga kävi tiineystarkastuksessa sunnuntaina ja se on kantavana! Kaksosta ei löytynyt, joten homma oli nopeasti ohi. Seuraavan kerran tarkastetaan kesäkuun lopussa ja sitten vielä joskus loppukesästä. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin, jo itse odotus on niin pitkä, että mitä vain voi tapahtua.Sitten huonot uutiset - tai ainakin huonommat. Käytiin viime keskiviikkona klinikalla Onnin kanssa oikean etujalan takia. Se on siis liikkeessä puhdas, ei onnu, ei aro jalkaa puristellessa eikä turvota tai lämmittele. Siitä huolimatta Onni pitää seistessään jalkaa edessään kevittäen painoa pois kys. jalalta. Päätettiin mielummin käydä se sitten katsomassa, sitten ainakin tietäisi onko jotain ja jos, niin kuinka vakavaa.

Lääkäri katsoi liikkeen käynnissä ja ravissa ja tutki molemmat etujalat läpi -> ei mitään sanottavaa, polvissa oli vähän nestettä (mitä en ole huomannut, oli se siinä ollut ennen tai ei).
Sitten mentiin pihalle ja katsottiin liikettä kumpaankin suuntaan isolla sekä pienellä ympyrällä -> jälleen puhdas. Oikeaan suuntaan otj vähän laiskahko ja raahaa kavion kärjellä maata pienellä ympyrällä. No, sitten vielä kovalle alustalle ympyrällä ja tekemään taivutukset.
Onni oli alusta asti tosi rauhallinen. Siirtyessä paikasta A paikkaan B lääkäri sanoikin mulle, että aika "cool" tyyppi. Mitä sitä nyt turhaa stressaamaan, onhan tuolla sitä paitsi käyty jo kahdesti ennenkin, että ihan tuttu paikka. ;)

Asfaltilla ympyrällä ei muutosta hiekkapohjaan. Taivututettiin vain etujalat, vasen lähinnä vertailun vuoksi. Paperissa lukee seuraavasti:
yläosat mej 0
alaosat oej 1, vej 0,5
Eli taivutuksissa ei juuri mitään, hyvin lievää reagointia. Päätettiin sitten vielä kuvata oikea etunen, kun kerran klinikalle hevonen raijattiin. Ensimmäistä kertaa sain olla röntgenissä mukana pitämässä hevosesta kiinni.Kuvauksesta selvisikin enemmän ja lepuuttamisen syy paikallistettiin juurikin sinne alaniveliin ja sädeluuhun:
Sädeluun alareunassa voimakkaita muutoksia, pyöreitä harventumia ja luun reuna epätasainen. Luun muoto on muuttunut ulkoreunalla ja "kasvattanut siipeä".
Vuohisnivelessä on kulmikkuutta, nivelteltassa tasaantumaa, nuljuluiden alaosassa lievää uudisluukyhmyä ja kavionivelen etureunalla proc. extensorius terävöitynyt.

Lääkäri sanoi, ettei taivutusten perusteella olisi uskonut, että kuvissa se näytti noinkin huonolta. Toiset saman vian omaavat hevoset liikkuvat huonommin. Myöskin minun mielestä noin paperilla kerrottuna asia tulee esille paljon vakavemman tuntuisena, kuin mitä se oli klinikalla kun lääkäri kuvista saneli.

Koska Onni ei vielä onnu jalkaa ja liikkuu muutenkin täysin puhtaasti sain ohjeeksi: "Älä muuta mitään", ratsastuksellisesti siis. Kun tingitään jostain, se voi kostautua myöhemmin.

Ainoa muutettava asia on kengitys, Onnin kavio tarvii kannalle hieman enemmän tilaa ja mahdollisesti enemmän tukea (tätä ei heti tarvita). Nyt myös etukenkiin tarvii sivukäänteet ja kenkä vedetään vähän taakse. Tärkein pointti on se, että kengän etureunalle halutaan rolleria, pyöristystä. Tämä auttaa siten, että kavio pyörähtää mahdollisimman nopeasti kärjeltä pois eikä näin aiheuta niin suurta vääntöä nivelille. Kavio ei myöskään saa kasvaa kovin pitkäksi.

Toinen oli se, ettei saa mennä kovilla pohjilla. Kävellä saa ihan missä vain, mutta jos haluaa mennä kovempaa, niin sitten täytyy olla hyvä joustava pohja. Tämä muuttaa meillä hirveästi. Käyttämämme kenttä on kuivilla keleillä tosi kova, eli kentälle ei ole enää asiaa, ellei ole satanut paljon. Syksyisin ja keväisin kenttä on ok. Suurin osa kentistä täällä on tehty kivituhkaan, joten parin kilometrin säteellä ei ole yhtäkään meille kelpoista kenttää. :/ Liian pehmeällä pohjalla Onnin etujalat kerää nestettä koko säären täydeltä.. Yritän parhaillani metsästää pehmeämpää kenttää, käydään sitten vaikka vielä harvemmin. Myös maastot rajoittuu, kesällä ainakin. Ei ole pehmeitä paikkoja. Sanoinkin äidille, että nyt on oikeasti hyvä syy mennä Teivoon ja ratsastaa radan lisäksi myös tallirinkiä ja metsälenkkiä. Siellä on hyvät pohjat!Hoitoa ei siis tässä vaiheessa tarvita. Kengityksellä mahdollisesti hidastetaan vikojen pahenemista, ja hoidetaan sitten kun alkaa näkyä liikkeessä. Kipua Onni ei näytä, joten senkään puolesta ei ole järkeä vielä hoitaa jalkaa.
Jos jonain päivänä jalka/jalat hoitoa vaatii, niin hoitona mahdollisesti tildreniä regionaali perfuusiolla jalkaan.

En oikein tiennyt edes mitä odottaa käynniltä. Jotainhan siellä jalassa oli pakko olla, mutten osannut valmistautua minkäänlaisiin uutisiin. Mietin kyllä yhtä jos toista vaihtoehtoa, mutten jotenkin varautunut mihinkään. Ensin kun alettiin selaamaan kuvia läpi ja selostusta tuli huonojen uutisten mielessä enemmän kuin tarpeeksi, ajattelin, että kai se on ihan kolmijalkainen ja mitään ei saa enää tehdä. :p Onneksi ei näin kuitenkaan ollut ja pääsemme vielä jatkamaan hommia. Tosin kyllä tästä on puskaponiksikin sitten jos joskus siltä näyttää.. :)

Blogi on nyt taas vähän jäänyt päivittämättä ja postaukset tulee myöhässä, mutta eiköhän tämä taas tästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti