torstai 3. syyskuuta 2015

Jalkahuoltoa

Noniin, nyt sitä postausta Onnin jalkojen huollosta !
Onnin jalkoja hoidetaan melkeinpä päivittäin. Kylmäystä, linimenttiä, muita rohtoja, kaviomömmöjä, bot-patjoja... Millon mitäkin. Jokaisen lenkin jälkeen Onnin jalat kylmätään, jos vain kävelen (tai ravaan lenkillä 50m..) jätän kylmäämättä. Kylmäys hoituu meillä letkuilla, ne on niin kätevät, vaikka vähän vettä kuluukin. Jalkoja kylmätään 15min, tästähän on ihmisillä erilaisia mielipiteitä, mutta meillä se on ollut aika tarkkaan tämän 15min (se aika on se min. aika mun mielestä, mutta pidempään en jaksa koskaan odottaa, joten se on aika tarkka :D).

Vanha kuva, mutta toimii !

Kylmäyksen lisäksi käärin jalkoja suht. usein. Meillä on käytössä fleecepintelit ja sinne alle patjat. Bot-patjoja löytyy neljä (joka jalkaan) ja magneettipatjoja kaksi. Mulla on ollut tapana laittaa magneettipatjat oej ja vtj, kun ne kerää vähän enemmän nestettä, ja sitten vej ja otj saa back on track patjat! Kääreet napataan sitten aamulla pois ennen ulos menoa. Näin ilmojen viilentyessä ihanasti hevosenkin jalat sulaa, eikä nesteitä paljon ole verrattuna kesään!
Linimenttiä laitan rankempien treenien ja usein kisojen jälkeen. Tapana laittaa etu- ja takapolvet, -vuohiset ja kintereet. Joskus tarvittaessa selkä/niska/mihin milloinkin tarvitsee.  :) Muitakin tököttejä meiltä kaapista löytyy, tensolvettiä, bliisteriä, ym doping varoajan sisältävää tavaraa. Näitä laitetaan jalkoihin silloin tällöin, ei kovin usein.


Onnillä on siis sädemätä, joka ei hevosta enää normaalikäytössä haittaa. Arkominen on siis kadonnut (jee!), mutta säteiden hoito jatkuu.. Saatiin Teivon klinikalta jotain nestettä, jota pitäisi laittaa kavioihin (säteisiin) päivittäin. Säteet ovat tällä hetkellä hyvin ei kaunissa kunnossa. Vedettiin niistä pahimmat repaleet pois päältä puukolla (ihan kengitykseen tarkoitetulla) muutama päivä sitten, sitä täytyy tehdä uudestaan aina kun näyttää siltä, että säteet kaipaavat 'kuoren uudistusta'. Sädemädässähän säteestä tulee musta/harmaa sen valkean terveen säteen sijasta. Hyvä puoli tässä on se, että valkeaa ja tervettä ainesta löyty jo vähän edes säteistä! Eli ei ne ihan läpimädät ole..

Sädemädän hoitoon

Tosiaan, puhdistan kaviot mahdollisimman usein (2-4 kert/pv), jottei bakteerit pääsisi muhimaan säteissä. Jos kaviot on kovin likaiset, eikä koukku riitä poistamaan likaa (nyt kelien rapaantuessa joutuu tekemään enemmän tätä), pesen kavionpohjat vedellä ja harjaan ne kovalla kavioharjalla puhtaaksi. Tämän jälkeen laitan hanskat käteen ja otan tätä teollisenhajuista vihreää litkua pieneen sieneen (hanskat kädessä), nostan hevoselta jalan ja tuputtelen säteen pahimmat kohdat (uurteet sivuilla, mahdolliset halkemat kannoissa sekä itse "halkeaman" säteen keskellä), toisinaan tuputan loput säteestä kevyesti. Aina sitä on vähän väriä hevosen kengissäkin.. :D Työläänhän tästä tekee se, että hevosella on sädemätää joka kaviossa, eikä esim. yhdessä tai kahdessa.. :p

Lenkin jälkeen puhdistamaton kavio

Vedellä pesty ja harjalla harjattu puhtaaksi, tämä kavio on mielestäni huonoimmassa kunnossa.

.. ja sama kavio aineella vedeltynä..!

Pidän välillä "välipäivän" tästä litkusta, sillä se tuntuu kuivattavan sädettä ja kantaa aikalailla. Välipäivinä yritän muistaa laittaa Onnille kaviorasvaa, jonka pitäisi kosteuttaa kavioita. Lykin sitä reilusti säteeseen ja toivon, että se auttaa edes vähän (en usko näihin 100%, saattaa olla yhtä tyhjän kanssa, mutta tuleepahan tehtyä siinä toivossa, jos auttaisi). Nyt kelien kurastuessa Onnin vuohiset (ainakin viime syksynä) menevät ruvelle ja on pinkit kun possu, jolloin joudutaan käärimään myös niitä ja laittamaan helosania ja jodopaxia. Vielä ei olla päästy tähän ihanuuteen, mutta eiköhän sekin sieltä pian tule.


Onnin takajalat ei myöskään kestä suojia eikä edes pinteleitä ja patjoja, eikä mitkään jalat kestä putseja. Putsit hinkkaa vuohisista ikävät ja suojat/pintelit saavat takajalat kummalliselle ruvelle. Siksi meillä käytetään suojia/pinteleitä vain etujaloissa, eikä se varsinaisesti niihin takajalkoihin mitään tarvi.

Helosanin vieressä meidän suoja(t)
Eipä nyt tule muuta mieleen, miten  meillä jalkoja hoidetaan, joten laitan pari kuvaa 'otsatukka Inkeristä', joka joutui tiistaina Teivoon ajo-opetukseen. Olin jeesaamassa keskiviikkona neidin takaa-ajossa ja tänään se sai kärryt perään ensimmäistä kertaa! Vähän se hyppi pystyyn, aika kynttiläksikin pari kertaa, mutta loppujen lopuksi hölkkäsi radalla ihan fiksun näköisesti. :)

Tiistaina pihalla Teivossa

" Mitä tää ny o ? En mä tämmöstä ihan itelleni suunnitellu.. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti