tiistai 4. elokuuta 2015

Hevoseton on huoleton..

..ei kai siitä mihinkään pääse. Ajattelin vaihtelun vuoksi kirjoitella työpäivästä Teivossa, Sarkolan tallissa. Luvassa miljoonasti heppakuvia! Ennen kun aloitan, sanon tämän: Onnilla ei ole kaviopaisetta, kengittäjä meinasi, että arkoo vaan kun on "kuluneet" hassusti (seisoo kavion pohjien päällä). Nyt kun sitten päivä on tätä pohdittu, törmättiin äidin kanssa sädemätään.. Ja oireet on kuin oppikirjasta. Voi Onnetonta, ei auta kun alkaa hoitamaan ja katsella mihin päin menee. Jos mätä on edennyt syvälle, tulee piiitkä hoito, jopa vuoden. Hoitona ihan vain desinfiointi ja kaviot pidettävä mahdollisimman puhtaita ja mielummin kengättä. Myös liike on kuitenkin tärkeää, joten meidän osalta tämä meinaa, että kengät sinne on lyötävä.
Lähdin (taas) reissuun, nyt tosin vain Rovaniemelle hakemaan ukilta meidän hevosauto takaisin etelään. Palataan viimeistään torstai-iltana, joten Onni saa totutella taas kotielämään uusien kavereiden kanssa alkuviikon. Pidemmittä puheitta..

Onnista ei ole kuvia viikonlopulta, joten tässä Hullumiehen vinkkaus ;)
Aamu alkaa tallilla n. kello 7. Sängystä on siis noustava kuudelta joka sunnuntai. Kesät on yleensä rauhallisempia, kun heppoja on laitumella. Tällä kertaa hevosia oli 10 (talvella oli pitkälti 17, joten päivä tuntui super kevyeltä). Olin poikkeuksellisesti myös lauantain töissä (Hullumiehen piti juosta kunkkareissa, mutta ei sitten jalkavaivaltaan päässytkään lähtemään), joten hoidin suurimman osan pikkuhommista jo silloin. Ensimmäisenä jaan kaurat, jonka jälkeen vaihdan tarhat. Eli haen "yöhevosen" (ulkona yönsä viettänyt hevonen) sisälle ja vien tarhaan uuden kaverin. Sitten nappaan toisen yöhepan sisälle ja vien taas uuden tilalle jne. Tarhoja on 4 kpl, joista kolmessa on nyt pidetty yöllä hevosia (päivällä kaikki 4 käytössä). Yöhevosten karsinat on siivottu ed. päivänä ja niiden aamuruuat odottaa karsinassa.
Tallissa asuu seuraava kaarti:
2v lv tamma Amini
2v lv ori Jusu
2v lv ori Tupla
3v lv ruuna Brown
4v lv tamma Buttoni
5v lv tamma Linda
5v sh ruuna Huuma
6v sh tamma Nelli
6v sh tamma Valo
12v sh ori Hullumies

*mussun mussun* hyvää aamupalaa! ~ Jusu

Kun hain Lindan sisälle, huomasin, että on rymytty tarhassa. Oikeassa takajalassa oli mukava haava.. Laitoin sen kuitenkin ensin karsinaan syömään aamupalan ja vaihdoin muut tarhat. Otin Lindan pesukarsinaan, pesin haavan lisäksi jalat. Puhdistin haavan ja laitoin siihen kääreen. Harjasin tamman läpi ja laitoin takaisin karsinaan. Luulen, että haava vaan näyttää pahemmalta kuin oikeasti onkaan. Se ei vuotanut eikä ilmeisesti ollut vuotanutkaan hirveästi, kun karvassa ei ollut vanaa, eikä se vaikuttanut kipeältä.

Haavereita saa hoidella sillon tällön, melkeinpä aina ne löytyy jaloista.
Koska 10:stä hevosesta 3 oli yön ulkona, toiset 3 menee seuraavaksi yöksi, niin loput neljä mahtuivat tarhaamaan koko päivän! Ei tarvinut vaihdella tarhoja pitkin päivää. Luksusta. :D Päivän pihalla viettivät Hullumies, Tupla, Amini ja Buttoni, joten heistä on eniten kuvia.
Siivosin aamulla 7 karsinaa, lakaisin käytävän ja annoin aamuheinät. Unohdin omat eväät kotiin, joten jätin tässä välissä tapahtuvan "kahvi"tauon pois.

"Siivoos ny se karsina ni saan syödäki joskus.." Huuma (i:Hullumies) tuumaa :) 

Koska halusin jättää jotain tehtävää sunnuntaille, rasvasin kahdet kilpasilat, laitoin pyykit (kuivumassa yön yli), laitoin silatyynyt kaikkiin siloihin ja koska halusin sekoittaa pakkaa, tein kaikille iltakaurat valmiiksi ämpäreihin, mössön laitoin turpoamaan, joten lisäsin sen kaurojen joukkoon vasta juuri ennen ruuan antamista. Rouhin kauraa, myös meille kotiin, ja täytin muutkin ruokapurnukat kaurakärryyn. Kannoin heiniä karsinoihin/ovien eteen. Laitoin heinäkärryn valmiiksi yöhevosia varten. Kannoin vettä korkeaan tarhaan ja vein toisen ämpärin tarhan viereen, ajattelin lisätä vielä yölliselle asukille vettä myöhemmin. 11 aikaan hevoset saivat päiväheinät, viikonloppuisin ei anneta päiväkauroja. Paitsi harvoille ja valituille, jos niitä löytyy. Ennen ruokataukoa kävin myös räpsimässä kuvia hevosista.

Kahden vuoden takainen kartta, mutta toimii yhä!


"Moi moon Hullumies !"
"Mää oon aika pikkune mut mul on iso sydän.."
"Vaikka mää saatan vähän hihaas maistaaki.."

Pistin ranttaliks ja yritin olla taiteellinen :D Tykkään tästä kyl tosi paljon, hieno toipilas <3Tupla

Amini

Buttoni

"Mitä? Tää on hyvän makune !"

"Tuu ite maistaan jos et usko"
12 aikaan päätin hakea ruokaa. Laitoin tallin ovet lukkoon ja suuntasin autolla Lielahden mäkkärin autokaistalle. Yleensä mulla on eväät ja syön ensin 9-10 aikaan ja myöhemmin yhdeltä, mutta kun en saanut toista aamupalaa, täytyi hakea syötävää aiemmin. Tulin tallille syömään, eihän noissa vaatteissa kehtaa näyttäytyä ihmisten ilmoilla.. :D Siivosin siinä samalla kämpän: lakaisin lattian, pudistin matot, pyyhin pöydän ja tyhjensin roskiksen. Mulla oli luppoaikaa, joten selailin feisbuukkia ja muuta sosiaalista mediaa. Kuuntelin samalla musiikkia, mutta kun tuppasi akku loppumaan, palloilin talliin ja laitoin radion päälle.

Varsinkin viikonloppuisin, kun päivät on rauhallisia, käy hevonen jos toinenkin päiväunille. Tässä Huuma.

Brown, hirrrmu kiltti ruuna :)

Koska aikaa oli taas runsaammin, nappasin kameran ja kottikärryt mukaan ja kävin aikani kuluksi siivoamassa keskitarhaa. Aika menee siivillä kun on kameran takana. Huomaamatta kello lähestyä kahta. Amini alkoi olla sitä mieltä, että hän haluaa sisälle, myös Buttoni pomppi portin takana.

Otin Buttonin mukanani sisälle ja toin Nellin tilalle, jäin sitten sitäkin pällistelemään ja kuvaamaan. Nelli ei ole ollutkaan Sarkolassa varmaan kahteen vuoteen, oli ihan hauska nähdä tammaa pitkästä aikaa, vaikka ei sitä ikävä ole ollutkaan. :D Se on vähän pahantuulinen, nuo kaksi vuotiaat oripojatkin on mun mieleen enemmän. Kun aikani olin Nelliä kytännyt, vaihdoin Aminin Valoon ja vein Tuplan mukana sisälle. Herralla oli pikkusen kiire ja se olisi halunnut jotain hyppyjä vähän harrastaa.. Herra on onneksi niin herkkis, että pieni ärähdys riittää, eikä ketjun tarvitse olla suussa asti.

Nelli
Valo meinas, että anna kun mä näytän! Mutta tyytyi sit vaan pariin laukka-askeleeseen.. :D
Heitin hepoille siivut heinää tallissa ja hain Hullumiehen sisälle. Laitoin sille kylmäpatjan jalkaan ja päästin karsinaan syömään. Se on semmonen touhotin kanssa, ettei mitään rajaa. :D Vein Huuman ulos ja samalla heittelin yöheinät tarhoihin. Tsekkasin vielä vedet, lukot ja sähköt ja jäin (yllätys) ottamaan kuvia.
Tallissa vaihdoin Lindan jalan kääreen ja lakaisin käytävän. Haravoin vielä ajankuluksi takapihaa oven edestä. Kannoin kauraämpärit (jotka tein aiemmin) kunkin hevosen oven eteen. Otin kylmäpatjan pois Hullumiehen jalasta, nappasin vaan pari leivän palaa, ettei mun tarvisi sitoa sitä kiinni tai pelätä, että se purasee niskasta. Otin riimun pois ja jätin hörökorvan odottelemaan iltamössöä. Vein patjan naapuritalliin pakkaseen ja suljin takaovet takana. Suihkutin pesukarsinan puhtaaksi, nappasin mössön mukaan ja jaoin sen joka kauraämpäriin. Tässä vaiheessa koko talli täyttyi hörinällä, kyllä ne ruoka-aikansa tietää! Jaoin kaurat, pesin ämpärit, sammutin radion ja valot. Hetken seisoin ovella ja kuuntelin tyytyväistä mussutusta ja heinien rouskutusta kerraten, että muistin kaikki. Laitoin ovet lukkoon ja päätin päivän.

Iltapuurot

Ruokaa odottavia sieluja.. Linda

Hullumies

Sehän meinaa hellettä pukata !
Onnittelut vaan niille jotka jaksoi lukea tai edes selata kuvat! Tulipahan vähän juttua.. Seuraava postaus liittyy tänne Rovaniemelle, heppajuttuja myöskin. Varsakuumeiset varokaa, enempää en kerro.. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti